Category

Pick a topic

8 stats that will make you rethink your communications tech stack

Ring Central Blog

Share

URL copied
4 min read

Highlights:


Your communications tech stack can make or break your business, so it’s important to build one that both your employees and customers love. 

To help you better assess your communications tech stack, we surveyed 3,000 people in small and mid-sized businesses to better understand how employees prefer to communicate and what they look for in a communications tool. Below, we reveal eight eye-opening communications stats from our recent survey and share tips on how to improve your communications tech stack.

1. Communications tools are a need, not a want

Your communications tech stack can make or break your business, so it’s important to build one that both your employees and customers love. 

To help you better assess your communications tech stack, we surveyed 3,000 people in small and mid-sized businesses to better understand how employees prefer to communicate and what they look for in a communications tool. Below, we reveal eight eye-opening communications stats from our recent survey and share tips on how to improve your communications tech stack.

“68% say they rely “much more” or “somewhat more” on business communications and collaboration tools since COVID.”

2022 state of human connections at work report

Solution: Remember, not all communications tools are created equal. Keep an eye out for a communications platform that can grow with your business, not hinder it. If you have a phone system, find one that’s flexible enough to evolve with your business and lets you scale phone lines, users, and devices up or down in a matter of clicks.

2. Better communication starts with the right tools

“51% say business communication and collaboration tools have “greatly improved” or “somewhat improved” communication.”

2022 state of human connections at work report

Solution: Get an advanced communications tool that can improve the way your team communicates with one another and customers—the basics simply won’t cut it. What does an advanced communications tool look like? For starters, one with an open platform that can connect with all your favourite business apps, like Salesforce, Microsoft 365, and Google Cloud.

3. Voice communication works best for building connections

“76% believe colleagues that use voice communication are more connected to each other.”

2022 state of human connections at work report

Solution: Voice communication is here to stay. Whether your team is working remotely, in the office, or both, encourage them to use voice communication more—that means picking up the phone instead of sending another email.

4. Voice and video communication foster meaningful relationships

“69% believe people that make phone or video calls have better personal relationships with coworkers.”

2022 state of human connections at work report

Solution: Voice + video = a match made in heaven. Find a complete phone system (with global calling, SMS, fax, voicemail, and immersive video meetings) that’s accessible on a single app for mobile, desktop, and tablet.

5. Voice and video calls are more impactful than you think

“68% say yes to “connecting online through voice or video calls are as good as in-person for work-related tasks”

2022 state of human connections at work report

Solution: Keep remote employees connected and effortlessly productive by encouraging them to participate in more voice and video calls.

6. Team messaging builds strong communicators 

2022 state of human connections at work report

“58% believe colleagues that rely on team messaging are better communicators.”[/quote-text-break-point-large

Solution: Team messaging isn’t just for sending plain words like “Thank you” and “How’s your day?” Take advantage of extra messaging capabilities, like sending a fun gif, creating a new note, or adding a file attachment alongside your message.

7. Workers want an all-in-one package for communication

2022 state of human connections at work report

“83% agree having access to a messaging platform, voice calling, and video meetings all in one app is ideal.”[/quote-text-break-point-large

Solution: Turn to one vendor for all your business communications needs. Simplify your communications into a single app that includes phone calls, video conferencing, fax, SMS, chat, and contact centre. Bonus points if you can find a vendor that’s an industry leader.

8. Employees need freedom to work wherever they go

2022 state of human connections at work report

“75% believe freedom to work from anywhere is the norm for all relevant industries.”[/quote-text-break-point-large

Solution: Pick a communications tool that makes it easy for you and your team to work from anywhere. Remember to find one that works on any device so you can seamlessly switch between your phone, tablet, or laptop.

What’s next?

So what do all these stats mean? They mean it’s time to reevaluate your communications tech stack and upgrade to an award-winning unified communications platform, like RingCentral MVP™, that makes your small business look big. 

RingCentral MVP is easy to use and powerful enough to grow with your business. Not only will you and your team be able to work from anywhere, but it can connect with your business apps and systems—tap into 250+ integrations in the RingCentral App Gallery and open APIs through the RingCentral developer portal to customise your workflows. 

Learn how you can grow your business and feel confident in your communications tech stack with RingCentral MVP. There’s a reason why RingCentral is trusted by more than 350,000 small businesses—come join the family.

Originally published 28 Feb, 2022

Up next

RingCentral Tips

Team Meeting - a Quick And Simple Guide

For the majority of businesses, teamwork lies at the heart of much of what they do. That teamwork could be a designer and engineer working together to form the best visual representation of a product or it could be a marketer working together with a manager to decide what is the best campaign for the ...

Share

URL copied

Recommended posts

Industry Trends, RingCentral Tips

Blogs to Help You Set Up Remote Working

Industry Trends, RingCentral Tips

How to Set Up a Remote Working Business

Industry Trends, RingCentral Tips

17 Tips for Working From Home So You’ll be More Productive